NU HEB JE DE “RAPEN” PAS ECHT GAAR.

Tja! Soms kun je steenmarters wel vervloeken en vaak is dat niet onterecht. Tijdens mijn hulpacties bij huizen van particuliere mensen kom ik veel verdriet en woede tegen, mensen zijn ontredderd en weten niet meer waar ze naar toe moeten met hun klachten. Iedere instantie die ze bellen geeft niet thuis, omdat de steenmarter een beschermde diersoort is. Maar! het zal je maar treffen, dat een steenmarter zijn / haar intrede doet in jou eigen huis.

Ontlasting steenmarters opruimenEerst merk je hier niet zoveel van, maar na een aantal dagen doet een vreemde vieze geur de ronde in jouw huis. Je hebt nog hoop dat het de afvoer van je badkamer, WC, of wasmachine is, maar die hoop vergaat je snel. Hier en daar vliegen wat dikke bromvliegen, maar naar een week zijn het er heel veel. Deze geur komt dus van de latrine (een hoop poep en pis) want de steenmarter is best schoon van zichzelf. Wat nu? Je kunt natuurlijk ten aller tijde mijn steenmarteralarmnummer 06 125 88 958 bellen voor informatie, of op google zoeken naar informatie, vraag voordat je met iemand in zee gaat altijd naar de prijs en laat deze via je mail vastleggen, voordat je het weet ben je zomaar duizenden euro's armer. We zijn inmiddels een paar weken verder en je hoort regelmatig een eng gestommel ergens op je zolder of tussen het dakbeschot, je weet niet waar het is en kunt het ook niet thuisbrengen, het lijkt wel of er een inbreker bezig is. Je spreekt wat mensen op straat en in een winkel en verteld wat er gaande is in je huis, je angst wordt hierdoor alleen maar groter en bevestigd. Je schiet met deze mensen echt niets op, want ineens heeft iedereen een steenmarter gehad, nog erger ze weten precies wat je moet doen, mooi dus van niet. Dit gestommel vindt het meest plaats tussen 10.00 uur en 11.00 uur in de avond, want dan vertrekt de steenmarter voor de jacht en in de ochtend tussen 5.00 uur en 6.00 uur als ze terug komen. Als ze terug komen gaan ze niet gelijk slapen, maar eerst spelen en dit geeft zeer veel lawaai overlast, net als u in slaap denkt te vallen.

Steenmarters leven solitair (is alleen) op uw zolder of dus tussen het dakbeschot. Het is inmiddels eind maart, met een beetje pech heeft u een zwanger vrouwtje op zolder, dat in de genoemde periode bevalt van 1, 3, of 5 jongen bij u op zolder of tussen het dakbeschot. Nu zijn bij u de “rapen” echt gaar. De eerste acht weken worden deze jongen door moeder gezoogd, het zijn dus zoogdieren. Dan wordt het zogen langzaam afgewend en krijgen de jongen vastvoer in de vorm van vlees: kippen, konijnen, ratten, muizen, eekhoorns, eenden, meerkoeten, waterhoentjes, veel soorten zangvogels, egels en vooral veel eendeneieren. Zo'n moeder brengt soms wel vijf a zes prooidieren per nacht uw huis binnen. Dat dit een grote ellende en stankoverlast in uw huis wordt laat zich raden. Vliegenmaden komen uit uw stopcontacten, vlooien springen alle kanten uit en de stank is niet meer te harden. Uw huis, uw spaarcenten worden door de steenmarters vernietigd, niemand wil uw stinkende huis nog kopen en op goede hulp hoeft u eigenlijk ook niet te rekenen, want nogmaals de steenmarter is een beschermde diersoort en hier brand dus niemand zijn vingers aan.

Gedeelte latrine steenmartersHoe nu verder? Is er nog hoop voor U? Zo ongeveer 5 a 6 juni vertrekt moeder met haar jongen naar elders, ze verlaten dus uw eldorado en zoeken ergens beneden weer onderdak op een andere plek. Moeder gaat hier haar jongen leren jagen. (Dat 5 a 6 juni is tijdens mijn onderzoeken een vast gegeven geworden). In uw huis is nu de chaos geheel compleet, het stinkt, het vliegt, het springt en het kruipt, er gebeurt van alles in uw huis hetgeen u niet wilt. Bellen helpt niet meer, u wordt met uw zooi aan uw lot overgelaten. Ik vraag mij dan af hoe je zo,n steenmarter kunt beschermen en de mensen niet? Hier komt de volksgezondheid zwaar in gevaar. Praat ik niet eens over de opruimkosten, en het herstellen van de schade. Bij dit huis staat de schadebedrag inmiddels op zo,n 25.000 euro en dat wordt zeker nog meer.

Is het niet zo dat de instantie, die de beschermingsstatus over een dier uitspreekt ook voor de kosten (schade) moet opdraaien, die het beschermde dier aanricht? Het zou voor veel mensen een goede uitkomst zijn.

Dit schrijven van mij is gebaseerd op een waar gebeurt verhaal, ergens in Nederland.