Prooien

Het klopt inderdaad, dat niet elke melding een steenmarter betreft.

Zodra mensen bijvoorbeeld ook maar een klein beetje geritsel op hun zolder horen, slaan waarschijnlijk bij sommige mensen direct de stoppen door en willen ze het zekere voor het onzekere en bellen diverse instanties voor advies. Nu is het zo dat klachten, die bij gemeenten in Twente binnenkomen over het algemeen allemaal naar mij toe worden doorverwezen. Ook de A N W B doet hier tegenwoordig aan mee, als mensen problemen met hun auto hebben, waarvan vermoed wordt dat dit met steenmarters te maken heeft.

De meeste reacties krijg ik als er weer een stukje over steenmarters in een of andere krant heeft gestaan. Ik vind het altijd verstandig dat, ook al ben je deskundig op het gebied van steenmarters, je van de andere dieren om en in het huis ook het een en ander moet weten, daar je wel een advies aan de bewoners moet kunnen geven dat klopt.

Luister altijd goed wat de bewoners van het betreffende huis je te vertellen hebben. Ga tijdens het vertellen voor je zelf na of dit met steenmarters te maken kan hebben. Gaat het volgens jou na enkele minuten de verkeerde kant op, grijp dan in en stel enkele tegenvragen. Vertel nooit, voordat je zeker van je zelf bent aan welk dier je denkt. Het is natuurlijk een stukje ervaring uit de praktijk, waar je zelf door het vaak te doen, mee kunt leren omgaan.

Als ook jij het niet weet zeg dit dan eerlijk tegen de bewoners. Sommige raadsels zijn nu eenmaal niet op te lossen en daar hoef je je niet voor te schamen.