Anatomie

Anatomie van het steenmarterlichaam

Skelet van steenmarter, gevonden in boeren schuur

Ontleed je het lichaam van een steenmarter, dan kom je tot vreemde conclusies. Eigenlijk heeft het lichaam van een steenmarter de vorm van een worst, het bevat geen uitstekende delen, zoals schouders en heupen.



Een van de twintig nagels van een steenmarter

Dit houdt in, dat als een steenmarter een gat vindt waar de kop doorheen kan, hier zonder moeite ook de rest van het lichaam door kan (5 cm. is voldoende). Aan elke poot hebben ze vijf tenen met vlijmscherpe nagels, waarmee ze zeer goed kunnen klimmen en eigenlijk op alles houvast hebben. Verder zijn deze nagels natuurlijk erg belangrijk voor het vangen van prooidieren. Let wel: vast is hier echt vast!

De tenen van de voorpoten zijn korter dan van de achterpoten Opvallend is, dat de tenen van de achterpoten langer zijn dan die van de voorpoten. De lange pluimstaart komt hen goed van pas om het evenwicht hierbij te bewaren en om tijdens het springen (4.50 m. is geen uitzondering door de lucht, dit inclusief prooi) hun lichaam te sturen. Steenmarters verplaatsen zich met golvende bewegingen, eerst worden de voorpoten neer gezet, waarna de achterpoten worden bijgetrokken. Bij de steenmarter lijkt het of de achterpoten erg kort zijn, maar dit komt omdat ze ingetrokken aan het lichaam zitten. Juist door dit genoemde gegeven kunnen ze de achterpoten zeer goed gebruiken bij het springen (veerkracht vrijmaken).
De kop van een steenmarter is vrij spits De kop is vrij spits en bevat een bruine neus en grote bruine ogen. Deze grote ogen zijn kenmerkend voor nacht dieren.

Steenmarters hebben 36 vlijmscherpe tanden

Steenmarters hebben 36 vlijmscherpe tanden

Het gebit bevat 36 tanden, waarvan 20 snij / maalkiezen, 4 vlijmscherpe hoektanden en 12 kleine voortanden deel uitmaken. Een perfect gebit voor carnivoren dus. Hoektanden om de prooi te doden en vervolgens snij / maalkiezen om het vlees in hapklare brokken te verwerken.
Staartwervels van de steenmarter

De lange pluimstaart komt hen goed van pas om het evenwicht hierbij te bewaren en om tijdens het springen (4.50 m. is geen uitzondering door de lucht, dit inclusief prooi) hun lichaam te sturen.

De ribbenkast van de steenmarter

De ribbenkast van de steenmarter is zeer flexibel. Hiermee kan hij door de kleinste gaten, eenvoudig door zijn ribben in te trekken. Daarom heeft de steenmarter geen borstbeen.

Steenmarterontlasting De grootte van de keutel van de steenmarter is 5 - 8 cm. de kleur is afhankelijk van hetgeen ze gegeten hebben. Zo kunnen ze witachtig tot donkerbuin van kleur zijn. Soms zitten de keutels helemaal vol met afgebeten veerpunten.
Dode steenmarter Om een steenmarter goed te kunnen bestuderen, is het soms handig dat je een dood exemplaar in handen krijgt. Zo kun je alle onderdelen goed bekijken. Deze mannelijke steenmarter is een verkeersslachtoffer en woog ruim 3 kg.
� Staart van een steenmarter De prachtige pluimstaart van steenmarter.
Karakteristieke witte bef van de steenmarter Heel kenmerkend is de witte bef van de steenmarter. De bef van een boommarter is eierdooier-geel van kleur.
Poot van een steenmarter De voetzool van een volwassen steenmarter.